Miesto výsadby

27.02.2014 09:43

        Tak ako sa ľudia vzájomne veľmi odlišujú, tak podmienky formujú aj stromy. Na každom mieste to samozrejme môže byť inak. Mikroklimatické podmienky môžu byť a aj sú iné na rôznych miestach. Často len niekoľko metrov rozhoduje, hlavne čo sa mrazov týka. Ani tak nejde o to, aký mráz presne sa na tom danom mieste nameria, ale skôr kedy. V akej fáze narašenia to príde, aká je vlhkosť, či je námraza, ako dlho nízke teploty trvajú...
        Ak kupujete stromky čistokrvné Diospyros kaki, teda nie hybridy, máte síce plody podobné tým v obchode, ale riskujete vždy. D. kaki je z druhov hurmikaki u nás pestovaných najnáchylnejší na nízke teploty. Nikdy neviete, ktorú zimu ktorý stromček neprežije... Ak niekto predáva stromčeky, ktoré sú chúlostivé, je jeho povinnosťou upozorniť na možné riziká. Ak napriek chúlostivosti niekto chce skúsiť a zoberie na seba aj riziko kúpy menej odolnej či vyslovene chúlostivejšej odrody, mal by sa k tomu postaviť "chlapsky".
        Na Slovensku rastú už tisíce stromčekov Hurmi kaki. Najstarší má už cez 50 rokov. Poznám stromy, ktoré na dobrom mieste rastú a každoročne rodia desiatky rokov. To však neznamená že na inom mieste sa im bude určite dariť. Rovnako však neznamená, že ak niekomu stromček neprežil, že v jeho záhrade už nikdy žiaden Diospyros neporastie. Možno len niekoľko metrov na inom mieste, či iná odroda, a hrdosť záhradkára je zachránená.
        Alebo inak. Pri určitom percente sa i napriek modernej medicíne vyskytuje narodenie mŕtveho dietaťa alebo popôrodné komplikácie končiace smrťou dieťaťa. Nemôžeme však zovšeobecňovať, že v tej nemocnici či meste sa rodia mŕtve deti. Ťažko to však vysvetliť konkrétnemu rodičovi, ktorého tá nešťastná udalosť postihla. Byť v tejto situácii lekárom je riziko. Očakávať šťastnú udalosť ako rodič, je tiež určité riziko. Napriek tomu sa deti rodia. I tak to však musí vziať niekto na seba a toto riziko podstúpiť.
        Každý však môže výrazne ovplivniť prežitie svojho stromčeka. Nie len starostlivosťou, ale aj výberom odolnejšej odrody. Človek, ktorý stromček predáva, nemá možnosť tieto veci ovplyvniť okrem toho, že upozorňuje a radí. V tejto chvíli sú k dispozícii desiatky rôznych odrôd Hurmi kaki. Tie najodolnejšie prežívajú bez problémov aj teploty -30°C. Kupujte si preto prosím odolnejšie odrody! Najmä medzidruhové hybridy Diospyros kaki a D. virginiana, ktoré sú šľachtené tak, aby zdedili po D. kaki veľkosť a chuť plodov a po D. virginiana odolnosť voči mrazom. Dobrou voľbou do drsnejších podmienok je čistokrvná odroda D. virginiana, ktorá je doposiaľ najodolnejším druhom Diospyros a prináša netradičné skvelé ovocie aj do chladnejších polôh. Ani tie však nie sú nesmrteľné.
        Hybridy sú dobré preto, že ak sú dobre prekorenelé a majú povedzme už aspoň 5 ročné drevo, je možné ich v najteplejších oblastiach pestovať bez zvlášnej starostlivosti a prikrývania, na chránených miestach. Ono i tak je dobré, ak miesto je starostlivo vybrané. Čo je ale dôležité, vďaka zvýšenej mrazuodolnosti sa na Slovensku značne rozširuje areál možnosti pestovať toto úžasné ovocie aj na miesta, kde je o pár stupňov chladnejšie, než v tých najteplejších regiónoch. Iste pri vysadení a zazimovaní v týchto horších polohách potom platí to, čo som písal o menej odolných klasických odrodách v teplejších oblastiach. Teda chránená poloha, prikrývanie a ďalšie opatrenia, ktoré spomínam v článku "Chrániť, chrániť, chrániť pred mrazom". Rozhodne sú však tieto hybridy veľkým úspechom a v našich podmienkach sa ich oplatí pestovať na väčšine územia. V najteplejších oblastiach bez väčších problémov. V menej teplých so zvýšenou starostlivosťou a iste aj určitým rizikom pri jej zanedbaní. V tých najstudenších vysokohorských oblastiach a mrazivých kotlinách, kde počas zimy nie je výnimkou aj -30°C a viac, iba ak v studenom skleníku so sudmi vody, či vo veľkých kvetináčoch. Na týchto miestach však sú ešte možné vysadiť do voľnej pôdy odolnejšie odrody Virginiany. Čo je tiež kaki, ale má menšie plody a trocha inú chuť a štruktúru. Má však svojich milovníkov. Tak ako máme radi čerešne, či višne, hoci sú ich plody v porovnaní so slivkami, broskyňami a marhulami podstatne menšie.