odroda 3flow

28.02.2014 15:47

           Stromy mnou označené ako "3flow" sú semenáče odrody "Dvorský" s totožnými vlastnosťami, preto budem ďalej uvádzať len názov 3flow pre zjednodušenie. Tieto stromy, resp. semenáče sa vyznačujú niekoľkými zaujímavými vlastnosťami. Okrem iného dvomi druhmi plodov, ktoré majú iný tvar, inú veľkosť a jeden typ rastie samostatne, druhý v strapcoch. Tie podlhovasté, menšie, rastú v skupinách v strapcoch a majú priemerne polovičnú veľkosť oproti samostatne rastúcim. Odlišnosť je naozaj výrazná a odvíja sa od odlišného pôvodu plodov - jeden typ vzniká z partenokarpických kvetov, druhý zo samičích. Plody sa teda líšia veľmi výrazne až v 3 vlastnostiach: veľkosť, tvar, strapcovitosť. Ale aj v chuti, pôvode, štruktúre.

 

Stručne len zhrniem, prečo množím kaki skupiny 3flow v bodoch:
1. Pre vysokú mrazuodolnosť, ktorú preukázal počas desiatok rokov na viacerých miestach. Nesporne je odolnejší od dovozových stromov z Talianska, Bulharska, či Španielska a tiež od Kórejských odrodách, o Dunaji nehovoriac. Ak by sme chceli dokázať, či porovnať jeho odolnosť s inými, museli by sme ho nechať za rovnakých podmienok "zmrznúť" spolu s inými odrodami ako najodolnejšími kamikadze stromčekmi, a to vo viacerých exemplároch na viacerých miestach a podnožiach.
Práve toto je dôležité , zostaviť rebríček odolnosti odrôd pretože stupne mrazu sa ťažko dajú porovnať z rôznych lokalít a rôznych zím...
2. Pre vitalitu, ktorú preukázal počas desiatok rokov na viacerých miestach. Tých pár stupňov, o ktoré je odolnejší, znamemá u nás veľmi veľa, je to otázkou dlhodobého prežitia stromu. Podľa mojich poznatkov je to najstarší strom Diospyros kaki, ktorý rastie na Slovensku a tým domnievam sa, zrejme aj v strednej Európe. Teda aj Čechy, Rakúsko, Maďarsko, . . .  Zhodou okolností pochádza ako ja tiež z Partizánskeho a rovnako ako ja sa odsťahoval z horného toku rieky Nitry južnejšie. Ako umiernený lokálpatriot si prípade, že si mám vybrať medzi podobnými vecami s rôznym pôvodom (Slovenským, Rakúskym, Korejským alebo Kavkazským), jednoznačne vyberiem Slovenské. Ak je navyše Slovenské ešte lepšie, tak už vôbec nemám nad čím váhať.
3. Pre jeho dobré schopnosti ako opeľovača. Môj názor je, že je prirodzené aby plod mal semienko. Strom do takéhoto plodu vloží viac energie, pretože to pre neho má zmysel. Rovnako ako chránime naše deti a dávame im to najlepšie, tak aj strom je ochotný pre svoje „deti“ obetovať viac. Takýchto plodov sa nezbavuje, neodhadzuje ich tak ľahko ako "hluchých" bezsemenných partenokarpických, ktoré pre strom nemajú zmysel a sú len akýmsi omylom prírody. Hoci teda v živočíšnej ríši to svoje opodstatnenie má. Preto po opelení nie je len väčšia úroda, ale aj plody sú kvalitnejšie, väčšie, sýtejšej farby, sladšie, chutnejšie a často s inou štruktúrou dužiny. Platí to viac či menej pre všetky odrody.
4. Pre jeho zaujímavé plody:
A) Vysoká úrodnosť pravidelne každý rok. Čo k tomu dodať...
B) Veľkosť plodov do 200g je v pohode, hoci mnohé sú aj viac ako o polovicu menšie, najmä tie, ktoré rastú často aj po 3 až po 5 v strapci ako napríklad paradajky.
C) Chuť plodov, ktoré môžeme zaradiť do skupiny PVNA (netrpké, ak sú opelené a majú 1-2 semená. Ak sú partenokarpické, sú trpké a dobrú chuť dosahujú až po dozretí), ako napríklad Zengi maru, či Šokoladnyj. Iste, ideálne by bolo keby boli v skupine stálosladkej bez ohľadu na opelenie alebo dozretie, ale i tak je to podstatne lepšie než keby všetky zosladli až po úplnom dozretí, pretože takých tu máme plno. Strom dobre opeľuje, a preto je v každom plode semienko a tak sú plody bez trpkosti a dajú sa jesť aj pred úplným dozretím bez trpkého úsmevu skrútenej huby...
D) Mimoriadne dobrá skladovateľnosť. Podobne ako napríklad jablká v dobrej pivnici i do apríla, pričom celú zimu sa dajú postupne jesť.

        Zhrnutie: Netvrdím že je to úplne najodolnejšia odroda na svete, nemám pre to dostatočné dôkazy, ale táto odroda patrí medzi najodolnejšie čistokrvné Didospyros kaki, aké poznám. Nemá síce najchutnejšie plody, aké som kedy jedol, ale plody sú chutné. Nie je to najskoršia odroda, ale nie je ani najneskoršia a plody u nás v pohode dozrievajú, a to nie len v najteplejších regiónoch... a dajú sa dobre skladovať. Zvyšuje značne úrodu u ostatných druhov Diospyros okolo. Keď som si to takto zrátal, tak som zatiaľ nenašiel lepšiu odrodu na množenie ako užitočného, odolného dobrého opelovača. Samozrejme hovoríme o druhu Diospyros kaki. Nie o Virginianach.