odroda Dvorský

27.02.2014 15:23

        Ide o asi polstoročný strom Hurmi kaki, ktorý rastie v Nitre. Jedná sa o náhodný semenáč zo semienka hurmikaki kúpeného v obchode, pôvodom z Albánska. Je zaujímavý tým, že robí 3 druhy kvetov a 2 druhy plodov. Plody dosahujú až do 200g. Po naštepení na Lotus i viacej, ale max 280g. Dajú sa jesť aj pred úplným dozretím. Zatiaľ je najveľkoplodejší zo všetkých obojpohlavných Diospyrosov, s ktorým som sa zoznámil. A môžem to potvrdiť, pretože ho sledujem už niekoľko rokov. Zatiaľ nikomu nevymrzol, aspoň mi o tom nikto nedal vedieť. Je ale pravda, že som ho radšej dával len na južné Slovensko. Je to čistokrvný Diospyros kaki, je však s istotou odolnejší ako "Dunaj". Spoľahlivo opeľuje sám seba i iné kaki okolo seba.
        Je to unikát. Semenáče majú pomalší rast, ale niektoré rodia už v 5. roku, nie sú to veľké stromy. Na lotuse rastú bujnejšie. Semenáče z neho si veľmi dobre držia vlastnosti a zatiaľ všetky, ktoré sú sledované, sú veľmi podobné vo všetkých vlastnostiach. I tak však drobné rozdiely budú. Osvedčil sa mi jeden z nich ktorý som nazval "3flow" a ďalej ho šírim štepením. Ukazuje sa byť veľmi úrodný. Plody sa dajú doskladovať v obyčajnej pivnici s jablkami až do marca.

        Niektoré plody dozrievajú už v októbry a mäknú. Vtedy sú najchutnejšie keď len začínajú mäknúť. Dajú sa jesť aj tvrdé, ale mne tak betónové kaki nechutí hoci by aj nemalo trpkosť. Chcem tým len povedať, že nemusia byť dozreté na blato, aby sa dali jesť, ako pri väčšine kaki. Dajú sa jesť ako len polotvrdé či polomeké, pričom sfarbené nemusia byť úplnedo červena. Tak ako máme letné jesenné a zinmé jablká, ktoré sú určené na skladovanie, tak aj u kaki je to rovnako. Sú dobré odrody dozrievajúce už v auguste, niektoré v septembri, ďalšie v októbri, a sú aj také ktoré v dobrej pivnici preskladujete ako jablká až do apríla. Medzi tieto zimné odrody patrí aj Dvorský. Nie je určený na to, aby sa zjedol hneď po odtrhnutí, ale ako zimné jablká napríklad na vianoce alebo aj neskôr...

        Pretože semenáčov mám veľa, a pretože každý z nich je zaujímavý, rozdávam ich ako dobré opeľovače a snažím sa byť v kontakte s ľuďmi, ktorí ich majú, aby som ich mohol ďalej dosledovávať. Navyše najväčší význam popri dobrých plodoch majú ako opeľovače. Cieľom je, aby sa čo najviac rozšírili po Slovensku.