odroda Rosijanka

27.02.2014 16:33

        Rosijanka je kríženec, teda hybrid, medzi Diospyros virginiana a Diospyros kaki. Toto kríženie urobil Pasenkov na Ukrajine a bol prvý kto to urobil.
        D. virginiana pochádza z Ameriky a D. kaki pochádza z Ázie, mali však v dávnej minulosti spoločného predka, zrejme naposledy pred oddelením kontinentov, teda ide o milióny rokov trvajúci oddelený vývoj a dva samostatné druhy. Nie vždy je takáto hybridizácia možná, no v tomto prípade sa to podarilo. Virginiana má oveľa vyššiu mrazuodolnosť a Kaki zasa väčšie plody.
        Rosijanka bola použitá ako rodič pri ďalšom šľachtení, čím vznikla Nikitskaja Bordovaja ako dcéra Rosijanky. Prvá otázka znie, ako môžu mať dve čiastočne partenokarpiské samice, matka s dcérou, spoločných potomkov . . .
        U všetkých odrôd Diospyros sa môže stať veľmi výnimočne, že niektorý ojedinelý konár, či dokonca celý strom zakvitne namiesto samičími kvetmi iba samčími kvetmi. Môže k tomu dôjsť pri stresových faktoroch, najčastejšie pri poškodení mrazom a následnej degradácii zo samičích na samčie kvety. Technicky to je teda takto možné. Otázka je, aký význam by malo zámerne produkovať takéto jedince. Skôr si myslím, že sa jednalo o náhodné skríženie - skôr vo význame oplodnenie, pretože kríženie v užšom význame znamená, že krížiace sa jedince by mali byť od seba veľmi odlišné - napríklad rôzne druhy. Ako to bolo pri vzniku Rosijanky. U potomkov týchto odrôd nemožno očakávať, že by ako sa vraví prekročili svoj tieň. Budú teda veľmi podobné rodičom. Genetika je však nepredvídateľná a tak samozrejme môžu prekvapiť.
Na Ukrajine však šli ďalej a rozvíjali toto šľachtenie inými smermi, než je iba úzke uzatvorené kríženie zmieňovaných odrôd, a tak im vznikli nové generácie hybridov.... s podobnou odolnosťou voči mrazu a pritom s oveľa väčšími plodmi.
        Tiež pri amerických Virginianach je ponuka veľmi pestrá. Existujú desiatky odrôd čistokrvných Virginian, ktoré pritom majú rovnako veľké, či dokonca aj väčšie plody než napríklad Rosijanka, a pritom sú ešte odolnejšie voči mrazom a sú veľmi chutné. Ďalšou vetvou sú Americké krížence Geneva Long a Geneva red, ktoré majú veľmi chutné plody.