Podnože a podpníky

28.02.2014 21:04

        Ako podnože sa používajú veľmi často semenáče Disopyros virginiana, nie teda ako šľachtené veľkoplodé šťepené odrody. Žiaľ neustále si to laici pletú. Virginiany ako podnože sú naozaj pestované najčastejšie zo semien z Ameriky. Tam totiž rastú ako v krajine svojho pôvodu na plano v lese vo veľkých množstvách. Preto tam je nekonečné množstvo semien, zatiaľ čo u nás neviem o žiadnom starom strome virginiany, ktorý by rodil, preto sa semená musia dovážať. Sú však obrovské rozdiely medzi nimi. Niektoré sú južné, ktoré majú nízku odolnosť voči mrazom, dlhú vegetačnú dobu a sú absolútne nevhodné do našich podmienok. Tiež severné pre nás vhodné Virginany vykazujú obrovské rozdiely v raste, odolnosti, kvalite koreňa a podobne...
        V Európe sa používajú ako podnože najčastejšie Diospyros lotus. Sú osvedčené aj u nás. Za pár rokov budeme mať dostatok skúseností aby sme vedeli ako presne ktorá podnož ovplyvňuje ktorú odrodu a potom podobne ako pri jabloniach napríklad bude možné vegetatívne množenie takejto podnože.
        Každoročne vysievam veľké množstvo semenáčov, mám napríklad vysiatych asi 1000 semenáčov Arménskych horských lotusov spod Araratu, ktoré by sa mali líšiť od doteraz u nás pestovaných podnoží. Jednak tým, že by mali byť ešte odolnejšie voči zime, a jednak mám aj klon s údajne väčšími plodmi, približne na úrovni veľkoplodých virginian, ale údajne s lepšou chuťou. Ako všetko musím to najprv overiť na „vlastnej koži“, dovtedy to beriem s rezervou. Overené to bude až o niekoľko rokov. Do tej doby to je len zaujímavá hypotéza...
        Na jej overení sa však môžete tiež podieľať ak máte priestor a chuť. Semenáč Arménskeho údajne odolného veľkoplodého Diospyros lotus je k dispozícii. Nechcem ich použiť ako podnože. Treba ich vysadiť a čakať, čo s toho bude. Ak to nebude zaujímavé, dá sa aj po 5 rokoch poľahky preštepiť.
        Je toho dosť, čo nás môže príjemne prekvapiť . . . Ak niekomu chutí odroda "Prok" (D. virginiana), tak mu určite bude chutiť ešte aj niekoľko ďalších odrôd, ktoré sú rovnako dobré a dokonca aj chutnejšie a skoršie dozrievajúce. Ale je pravdou že väčšina Viginian nestojí za nič iné ako preštepenie... a to dokonca aj odrody v Amerike tak propagované. Výnimiek je však viac a stojí za to ich hľadať. Lenže ak by to všetci urobili tak, že od začiatku, bez skúšania by hodili všetky Virginiany do jedného vreca a zavrhli by ich, tak proste neobjavíme tie odrody, ktoré sú špičkovým ovocím. Vôbec nepochybujem ani na chvíľu, že tento vynikajúci, pre mnohých ešte neochutnaný druh (Diospyros virginiana), má veľkú budúcnosť a patrí do každej záhradky, a to nielen na južnom Slovensku.