Slovenské odrody

26.02.2014 14:55

Aby sme to troška objasnili, možno by bolo dobre pomenovať konkrétne aké "odrody" sú Slovenské. Jedná sa o semenáče približne 40 až 25 rokov staré, ktoré sa proradicky vyskytujú na Slovensku v najteplejších lokalitách. Vyrástli všetky ako náhodné semenáče práve s tých Albánskych. Tie mali jednu výhodu, že boli veľké. Boli však dosť trpké, niektoré dokonca aj po úplnom dozrení. Mne osobne chutili veľmi. Väčšina ľudí, hlavne mladšia generácia, si však zvykla na tie "dnešné" plody Hurmi kaki - jedlé a sladké aj v tvrdom stave (v tzv. technickej zrelosti), dovážané najčastejšie z Talianska, Španielska a Izraela, iba výnimočne mimo sezónu aj Južná Afrika a Čile. Jedná sa o rôzne odrody, takže občas sa vyskytnú tvarovo veľké podobné tým Albánskym, ale najčastejšie sú to o niečo menšie plody, niekedy viac diskovité, občas mierne 4hranné. Sú však typické sladkejšou chuťou s menším množstvom trieslovín, občas dokonca úplne bez trieslovín - stálosladké - dajú sa jesť ešte tvrdé bez zmeknutia a sú sladké a chutné. Sú ľudia ktorým chutia iba takéto, pretože nemajú radi mäkké ovocie.
Hurmikaki sa naozaj dosť líšia v tvare, veľkosti plodov a aj chuti. Je to veľmi zaujímavé a pestré ovocie a ľudia ktorí si myslia že poznajú kaki, pretože ochutnali niektorý typ z obchodu sú potom prekvapení, keď zistia, že ich stromček rodí niečo iné než očakávali. Mám to šťastie že mi chutia vlastne všetky. Sú však ľudia ktorí si obľúbia určitú odrodu a tá im chutí najviac. "Naše Slovenské" semenáče sú tiež rôznorodé. Viem o 12 rôznych starých stromoch ktoré všetky nezávisle na sebe na rôznych miestach vyrástli a niektoré sú aj ďalej šírené - štepené, iné sú zatiaľ neznáme pre širokú verejnosť.